Tomatskörden blev snålröra och magisk tomatsoppa

Hej!
Det är en mild höst vi har i år. 
Fortfarande ingen snö hos oss, hur ser det ut hos er?
 Det har ju gett mig lite extratid i trädgården och i år fick vi ihop löven till skillnad från förra året. 
Räddade en hel del tomater undan första frosten. Ett gäng gröna tomater ligger i frysen och väntar på att andan ska falla på och jag får lust att koka tomatmarmelad. Har gjort det flera gånger tidigare, det är så gott till ostbrickan. Här hittar du inlägget med receptet.



Sommartomaterna som eftermognat inne blev magisk tomatröra till vinterns grytor, 
soppor och köttfärssåser.


Bifftomaterna (Brandywine) blev över förväntan med tanke på att jag inte har något växthus utan bara odlar på friland. 


En del tomater testade jag att torka i svamptorken


Tror att det tog ca 8 timmar på 70 °C


Tänker att jag ska testa att lägga in i olja


Hönsen blir alltid glada över det som blir över och slukar allt som landar i hönsgården.


Jag gjorde också en variant på snålröra som Sara Bäckmo på Skillnadens gör.

                                            

Snålröra

Jag grovhackade tomater, några rödlökar, chilisar, vitlöksklyftor och några squash och la allt på en plåt. Jag fyllde den hela vägen upp till kanten och strödde över basilika från trädgården.
Nästa år måste jag odla mer basilika!
Ringlade över lite balsamico, olivolja och lite vinäger.
Här är det personlig smak som får styra.
Sen in i ugnen och rostade allt tills det blivit mjukt och fått färg.


När det svalnat helt så körde jag det i mixern och fördelade det i plastpåsar, ca 300 g är lagom för oss. Det fungerar både som soppbas och istället för krossade tomater i köttfärssås och lasagne.


Platta paket tar liten plats i frysen och tinar snabbt.
Jag tog även undan 3 dl som fick bli soppa till middag den kvällen.
Så mycket godare än att göra tomatsoppa på vanliga krossade tomater.


Tomatsoppa

3 dl tomatbas
3 dl vatten
1 buljongtärning
salt och peppar

Koka upp allt och mixa för en slät konsistens


Jag hade lite parmaskinka som jag körde i ugnen till chips som jag serverade till, gjorde vitlöksbröd och klickade i lite creme fraîches och parmesan på slutet.
Så gott!

Hoppas ni får en fin vecka!

Linda


 

Kommentarer

Populära inlägg