Till soppa måste man ha bröd, det tycker i alla fall jag.
Det är ju halva grejen med att äta soppa.
Förra veckan gjorde jag pumpasoppa, den blev supersmaskig!
Till det bakade jag ett bröd som jag faktiskt gör med eleverna på hem och konsumentkunskapen på jobbet.
Man gör en vetedeg som man fyller med ost och örtkrydda, på det viset behöver man inte krångla med smör och ost till. Mycket bra bröd att ta med sig ut i skogen, allt i ett liksom med soppan i termosen.
Gifflarna går naturligtvis att fylla med vilka godsaker som helst, jag tänker fetaost, soltorkade tomater osv.
Bara fantasin sätter gränser.
Jag bakade på ett närmalet vårvetemjöl från
Landsberga gård, vilken jäskraft!
Supergott blev det!
Det är en utflykt jag kan rekommendera, massa gott i deras gårdsbutik.
Sist jag var där åt jag deras semla, mycket god!
Ostgifflar
12 st
1/2 pkt jäst
1 msk flytande margarin eller olja
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
100g riven ost
örtkrydda
Pensling:
uppvispat ägg
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli 37°
Häll blandningen över den söndersmulade jästen och rör om
Tillsätt salt och största delen av mjölet, spar lite till utbaket
Knåda degen väl och jäs den ca 20 minuter under plastfolie eller handduk
Knåda sen degen igen så den blir seg och elastisk
Kavla ut den till 2 runda kakor
Skär varje kaka i 6 tårtbitar
Lägg på ost och örtkrydda
Rulla ihop till gifflar ( från basen på triangeln mot toppen på triangeln)
Var noga med att få toppen av triangeln på undersidan mot plåten, rullar lätt upp sig annars i ugnen

Låt jäsa på plåt under bakduk ca 15 minuter
Pensla med ägg och grädda i ugnen 225° ca 10-15 minuter beroende på ugn
Servera ljumna till en god soppa.
Jag får återkomma med receptet på pumpasoppan...
Ha det fint!
Linda
Kommentarer
Verkar perfekt att ha med ut också.