❦ Hembakat ❦
En hektisk helg är över och vi är inne i vardagslunken igen. Igår snöade det nästan hela dagen och mitt humör dalade i takt med snöflingorna. Vi hade nästan bar mark överallt på vägar och gångbanor men så kommer det mer snö, man kan ju bli galen för mindre. Nåja, det måste ju smälta någon gång, eller hur?!
Idag jobbade jag min längsta dag, vi har alltid konferens på måndagar och för att klara av det så har vi naturligtvis ett måndagsfika =0) Idag var det min tur att bjuda, så igår bakades det friskt här hemma. En filmjölkslimpa och sen något sött förstås, kladdkaka funkar ju alltid =0)
Tänkte dela med mig av min familjs favoritbröd.....
Filmjölkslimpa
1 liter filmjölk
Ca 2,2 liter rågsikt
3 dl sirap
3 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Jag brukar ta bort lite av mjölet och tillsätta vetekross, linfrö och solrosfrön för att få det lite mer fiberrikt. Man kan tillsätta russin också om man gillar det.
Blanda allt utom mjölet i assistenten, ta sen i mjölet lite i taget. Det ska bli en väldigt klibbig deg som man får skrapa ur med degskrapa, man ska inte kunna hantera den.
Skrapa ur smeten ner i en långpanna med bakplåtspapper. Ta lite mjöl på händerna och platta ut så att den blir lika tjock över hela plåten.
Grädda i ugnen på 150° i 30 minuter
sänk sen temperaturen till 100° och grädda ytterligare 30 minuter.
När brödet är klart och du tar ut det ur ugnen ska det penslas med kallt kaffe för att få en mjuk skorpa på brödet. Skär det sen i 4 "limpor"
Supergott med smör och ost till kvälls teet!
Må så gott alla!!
Kram
♡ Linda ♡
Kommentarer
Kram Mia
Kram!
Kram,
Regina
Tack och Kram Raina