måndag 22 mars 2010

❦ Hembakat ❦

En hektisk helg är över och vi är inne i vardagslunken igen. Igår snöade det nästan hela dagen och mitt humör dalade i takt med snöflingorna. Vi hade nästan bar mark överallt på vägar och gångbanor men så kommer det mer snö, man kan ju bli galen för mindre. Nåja, det måste ju smälta någon gång, eller hur?!

Idag jobbade jag min längsta dag, vi har alltid konferens på måndagar och för att klara av det så har vi naturligtvis ett måndagsfika =0) Idag var det min tur att bjuda, så igår bakades det friskt här hemma. En filmjölkslimpa och sen något sött förstås, kladdkaka funkar ju alltid =0)

Tänkte dela med mig av min familjs favoritbröd.....


Filmjölkslimpa
1 liter filmjölk
Ca 2,2 liter rågsikt
3 dl sirap
3 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Jag brukar ta bort lite av mjölet och tillsätta vetekross, linfrö och solrosfrön för att få det lite mer fiberrikt. Man kan tillsätta russin också om man gillar det.
Blanda allt utom mjölet i assistenten, ta sen i mjölet lite i taget. Det ska bli en väldigt klibbig deg som man får skrapa ur med degskrapa, man ska inte kunna hantera den.
Skrapa ur smeten ner i en långpanna med bakplåtspapper. Ta lite mjöl på händerna och platta ut så att den blir lika tjock över hela plåten.
Grädda i ugnen på 150° i 30 minuter
sänk sen temperaturen till 100° och grädda ytterligare 30 minuter.
När brödet är klart och du tar ut det ur ugnen ska det penslas med kallt kaffe för att få en mjuk skorpa på brödet. Skär det sen i 4 "limpor"

Supergott med smör och ost till kvälls teet!Må så gott alla!!

Kram

♡ Linda ♡

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, tänk!! Jag hade glömt bort det receptet... Det är världens godaste bröd, och jag glömmer aldrig alla gånger du bjudit på det när vi satt med näsan i böckerna eller när vi spelade in "Petter från Råby", hahaha!! Tack snälla Linda, hälsar Linda

Nattmia sa...

Tack för receptet, det får testas en dag..

Kram Mia

Marina sa...

TAck för receptet! Alltid kul med nya och jag bakar ju en del.

Kram!

Fröken Musse sa...

Ser ju supersmaskens ut! Vore verkligen gott att få smaka nå´n gång;-) När ska jag komma?? Kram!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Tänk vad det är gott med hembakt bröd, här blir det allt för sällan, tyvärr. Hattigt med vädret, nu får det bestämma sig...vår och värme är allt jag begär;-)
Kram,
Regina

Viola sa...

Låter väldans gott..hoppas du kan komma över i vår, lången skrev att en bil kommer att gå från v-ås framöver i vår..kramen

STENLYCKA sa...

Låter som ett gott bröd. Skall pröva nästa gång jag bakar. För det är så kul att pröva nya recept. Ibland blir jag så trött på mina gamla brödrecept, behöver förnya mig.
Tack och Kram Raina

Kattis sa...

Tack för receptet, ska absolut testas. Här bakas det ofta och detta lät jätte gott..fram med assistenten alltså:) Ha en fin söndag! Lägger till mig som följare av din länk. Kramar