Så här har vi byggt vår köksträdgård

Den här sommaren har vi jobbat med att flytta pallkragarna från baksidan av huset, ner på ängen nedanför huset och få till en riktig köksträdgård.
Då rådjuren, vildsvinen och hararna är många har vi insett att vi behöver bygga in grönsakerna om vi vill ha skörden ifred.  Vi börjar med att använda befintliga pallkragar så får vi se om vi bygger mer rejäla bäddar när dom ger upp sen.  Än så länge fungerar dom fint. Ska väl till lite ny färg framöver dock, svart tänker jag mig.


Vi äter tomater så det kommer ut genom öronen och frysen är full av påsar med körsbärstomater till vinterns pastarätter.


Den sort som ger bäst utdelning så här långt är den som heter 100/1000.


Basilikan har vi också skördat massor av och fryst in.


Man känner sig verkligen rik när man kan fylla korgar med godsaker från trädgården.


Squash och potatis har vi dock på ett annat ställe då det tar lite mer plats.
Än så länge har inte vidsvinen hittat den odlingen men vi har pratat om att sätta elstängsel runt den framöver.


Nackdelen med placeringen av köksträdgården är att det är lite blåsigt men vi har satt en del fruktträd som vi hoppas ska växa upp och bromsa blåsten lite. Kanske lite hallon och bärbuskar framöver kan hjälpa till och hålla emot också.


Rödbetor, morötter, mangold, bönor, kryddor och tomater samsas om utrymmet i år.
Vi bygger nu även odlingsbäddar runt om på både utsida och insida av stängslet så till nästa år har jag nog dubbelt så mycket odlingsyta.


Här nedan ser man början till ramverket och gjutna stolpar i hörnen.
Staketet kommer att vara 2 meter högt.


Vi har byggt dubbeldörrar i varje ände för att kunna köra rakt igenom med trädgårdstraktor, skottkärra mm vilket kommer att underlätta både när vi ska jordförbättra och rensa ogräs. Hoppas på att få en rosenportal vid varje ingång framöver.



Vi har lagt flis i gångarna för att hålla undan ogräset.


Det gick åt en del och det kommer behövas att vi fyller på med jämna mellanrum då det förmultnar.
Tur att vi har både egen skog och egen flismaskin.


Mellan alla pallkragar har vi lagt markduk.



I botten på varje låda ligger det ett lager med kartong och lådorna är plastade på insidan för att förlänga livstiden.


Vi har helt enkelt klippt upp en yta på gräset och ställt pallkragarna rakt på.


Så här såg det ut i våras när plintarna skulle grävas ner.


Tidigare ägare hade odlingen på baksidan, vid trallen, men det var väldigt skuggigt där under ekarna och regnet nådde inte heller riktigt så det torkade ut fort.
För att inte tala om alla ekollon som trillade ner i pallkragarna.
Ekollon gror fort ska ni veta!


Nu har vi beställt stängslet så vi hoppas få upp det runt hela köksträdgården innan vintern och grunda dom nya odlingsbäddarna som tillkommer runt om.
Även befintliga bäddar måste fyllas med mer jord efter den här odlingssäsongen.
Vi la gammalt hö från höskullen i botten på varje bädd, sen strömaterial från hönshuset och hästgödsel från grannen innan vi toppade med ny jord. 
Det har sjunkit ner till halva pallkragen under säsongen.
Så i höst får vi fylla på med nytt gammalt hö, hönsskräp och ensilage för att bygga ny jord över vintern.

Hoppas på en lika bra säsong nästa år :)

Linda

 

Kommentarer

Populära inlägg