måndag 26 februari 2018

Bananbröd

Vad gör ni med bruna bananer som ingen vill ha längre? Slänger?
Gör inte det! Det finns flera smaskiga saker man kan använda bananerna till även om de inte duger som frukt längre. Igår blev det bananbröd men banankaka och bananplättar är också gott. Om man fryser bananen i slantar kan man göra god mjukglass. Eller varför inte i en smoothie?


Här kommer ett enkelt recept på bananbröd.
Det bakas med bikarbonat så ingen jästid. Snabbt bröd alltså!



Bananbröd.   1 limpa

Blanda de torra ingredienserna i en bunke

4 dl mjöl ( jag hade vetemjöl men går att använda grövre mjöl om man vill ha mer fibrer)
2 dl havregryn ( jag använde fiberhavregryn)
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt



Tillsätt:

2 dl fil eller yoghurt ( jag tog naturell kefir)
Några msk flytande honung för sötma
2 mosade väl mogna bananer


Jobba ihop till en kladdig deg.
Häll upp i smord form
Dekorera med pumpakärnor



Grädda ca 45 minuter på 200˚
Den ska släppa från kanterna som när man bakar sockerkaka.
Ev kan man lägga lite folie över sista stunden så den blir klar igenom men inte blir för mörk i färgen.




Tänk på att när man bakar med bikarbonat så sker en kemisk reaktion med solroskärnorna och de färgas gröna inom kort efter gräddningen. Inget farligt, det är inte mögel ;) Så ni inte blir chockade dagen efter då limpan är full av gröna prickar. 

Lycka till!

Linda 🤗

1 kommentar:

Ditte sa...

Tack för detta fina recept! Ska helt klart provas! Återkommer när det är bakat och vi smakat.