tisdag 28 maj 2013

Energikakor mm

Oj, nu går det undan !

Den här veckan är fullproppad med aktiviteter, 
vilket jag tycker är ganska skönt när maken är borta.
Jag hinner inte sakna honom lika mycket då....

I söndags han jag med en sväng på växtmarkanden på Anundshög på 
förmiddagen innan vi skulle fira morsdag i stugan med svärföräldrarna.
Jag köpte 5 stora plantor (om man jämför med i butiken) med hasselört för 20 kronor/st.
Det blir bra på min skuggiga framsida.

I stugan var det växlande sol och varmt och skönt.
Vi grillade och tog en promenad med hundarna ner till sjön.
Svärfar hade som vanligt plockat en stor bukett liljekonvaljer till svärmor på morsdag :)


Sen var det dags för Ebbas dansuppvisning på Västerås teatern
 "En natt på biblioteket"
Superduktiga dansare!!

Jag och Noa roade oss med att ta ego-pics medan
 vi väntade på mormor och morfar som också kom för att titta på.
Farmor och farfar var också på plats och vi han med en mysig fika i pausen.



 Igår drog vi på studieresa till Stockholm och riksdagen med alla våra 9:or.
En mysig dag med härliga elever och duktiga kollegor.


Stockholm är vackert!


Supermysigt ställe!
Åt en jättegod pizza "Parma"


Den här veckan är temavecka på skolan och vi har inga
 vanliga lektioner alls utan bara ovanligt roliga :)

Idag har jag bakat energikakor med alla våra 9:or i  hemkunskapen.
De ska ha med sig det ut i skogen då vi har friluftsliv torsdag
 och fredag med vandring och övernattning.

Receptet kommer här om ni behöver riktiga energibomber någon gång.
Det går bra att dubbla om ni vill, jag delade på det så det skulle passa lite mindre grupper.
De jobbade 4 i varje grupp.

Det går även bra att blanda i hackade nötter men det har vi aldrig i skolmiljö
 eftersom det kan finnas elever som har nötallergi.


Energikakor för friluftsliv


0,5 dl fast honung
0,25 dl sirap
100 g ljus blockchoklad


Lägg detta i en glasskål som ni sätter i en kastrull med vatten i (alltså vattenbad). 

Smält försiktigt på låg värme på spisen medan ni rör om, ha tålamod.

Rör sedan ner långsamt så att det smälter:

0,5 dl strösocker

Fortfarande med skålen i vattenbadet, rör ner och kladda ihop:
0,25 dl hackade russin
0,25 dl torkade hackade aprikoser
0,25 dl sesamfrön
0,25 dl hackade solrosfrön
2 dl havregryn
1 dl lätt krossade Branflakes ( = ca 2 dl okrossade)

När ni rört ihop allt, kladda ut det på ett bakplåtspapper. 
Lägg ett till papper ovanpå och kavla ut. 

Ställ kallt och skär sedan upp i lagom bitar som ni

 slår in i bakplåtspapper eller plastfolie.

Kakorna innehåller ungefär:
40% snabbt socker
25% långsammare socker
25% kolhydrater
10% fett


Kram Linda





1 kommentar:

Carina sa...

Vilken mysig vecka du har:) trots att maken inte är hemma....såg så himla härligt ut med firandet i stugan, ja Stockholm också förstås, men framförallt stugan....och liljekonvaljerna....mmmm....