tisdag 1 januari 2013

Skala ett granatäpple

Gott nytt år på er!
Hoppas ni har haft ett bra firande :)
Det hade vi, goda vänner och god mat, om man får säga det när man lagat den själv ;)

Här blev 2012 års  nyårsmeny detta:
Romanstårta, kex, tapenadsnurror och bubbel när gästerna anlände.

Laxrullar med sparris och granatäpple till förrätt.
Parmainlindad rådjurssadel med rostade rotsaker och blåbärssås till varmrätt.
Creme brulee med färska bär till efterrätt.

Naturligtvis fanns det fri tillgång till allehanda godis och choklad under hela kvällen. 
Ingen gick hungrig ;)

Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av recepten som en liten följetång här på bloggen men vi startar med ett litet tips idag och spar recepten till senare....

Jag har tidigare inte haft någon bra lösning på hur man ska göra när man skalar ett granatäpple utan att det ser ut som om det har skett ett styckmord i köket. Saften sprätter och far omkring tillsammans med kärnorna och det är ganska paltigt och lämnar fläckar som kan vara svåra att få bort.

Men nu har jag lärt mig hur man gör.... kolla här:

Börja med att skära toppen av granatäpplena och skär ett par centimeter djupt kryss och lägg dom sen med snittytan neråt i en bunke med vatten.
Låt dra i ca 10 minuter.

 

Sen är det bara att börja pilla. Bryt isär äpplet under vattnet och pilla sen ut kärnorna.
Hela tiden under vattnet, det gör att du slipper skvättandet.
Det fiffiga här är att kärnorna sjunker till botten och de ljusa mellanväggarna som kan vara lite beska och skalen flyter i vattnet.


Detta gör det sen enkelt att ta bort allt skräp på ytan och skölja kärnorna rena från allt det vita.


Kvar får man fria, fina kärnor att strö över sallader eller desserter.
Jag skalade 2 äpplen och använde dem till både förrätt, sallad och efterrätt och ändå fanns det över till frukostfilen idag :)


Gott, nyttigt och mycket vackert!

Återkommer med recepten på det andra sen...
Kram på er!
Linda




3 kommentarer:

Jytte sa...

Hej Linda
Må jeg give dig et tip til at skrælle granatæbler, som er endnu nemmere, og som ikke fortynder saften?
Vores danske madguru Camilla Plum viste engang i fjernsynet, hvordan hun gør:

Ruller frugten frem og tilbage på bordet nogle gange
Skærer frugten over i to halvdele
Og idet den halve frugt holdes over en skål , bankes med en tung genstand på skallen
Voila! Kernerne falder ud, og saften er intakt.

Jeg har prøvet det flere gange, og det virker!

Bon appétit og Godt Nytår
Jytte
www.danishknitdesign.com

Ninnis sa...

Tackar så mycket för tipset...=)

Gott nytt 2013 !!!

Kram Ninni

Davina Ginström sa...

mmm... granatäpple som är så gott. Men håller med att det är jobbigt att skala. Det där knepet visste jag inte om, ska verkligen prova nästa gång! Kram, Davina