fredag 28 december 2012

Lakritskola med turkisk peppar

Å så skönt det är att vara ledig!
Här gör vi inte många knop nu, även om vi faktiskt har varit på Friskis 2 dagar i rad.
Det behövs när man äter i den här takten som vi gör ;)

Tänkte att ni skulle få receptet på en av favoritkolorna denna jul.
Med lakrits i förstås, jag älskar lakrits!

Tyvärr blir bilderna inte så bra i detta vintermörker men kolorna blev goda!




Lakritskola med turkisk peppar
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
knappt 1 påse Turkisk Peppar
1 msk smör

Kan med fördel doppas i 200 gram smält mörk choklad och pyntas med lite havssalt.
 
Gör så här:
Klä en liten ugnsform med bakplåtspapper
Krossa de turkiska pepparkaramellerna i en mortel
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellpulvret i en tjockbottnad kastrull. Koka upp det och rör under tiden. Låt det sedan koka kraftigt, rör om ibland. Koka tills temperaturen är ca 120 grader. Kolla med en termometer eller gör "kulprovet"
Rör ner smöret och häll smeten i formen och ställ den att stelna.

Klipp eller skär kolan i bitar.

Smält blockchoklad i mikron. 
Doppa varje bit i choklad och lägg på ett bakplåtspapper.
Strö lite havssalt som dekoration på toppen av varje kolabit innan chokladen har stelnat.

Hoppas att ni har det gott !!
Kram Linda

4 kommentarer:

Ninnis sa...

Dom både lät och ser goda ut...!!!
Jag gjorde lakritsknäck i år med turkisk peppar och se...dom var också försvinnande goda....=)

GOD fortsättning...!

Kram Ninni

STENLYCKA sa...

Tack för alla underbara inlägg under året!
Önskar dig ett Gott Nytt År av värme och innerlig glädje stor!
Stor Varm Nyårskram!
Raina/Stenlycka

Vitt hus med svarta knutar sa...

Det här receptet låter mums! Nu vill jag önska dig ett gott slut på det här året och ett riktigt Gott Nytt 2013!
Kram,
Regina

Susann sa...

Vilken start på nya året :)
Även jag är en lakritsgalning. Kommer absolut att testa detta.

God fortsättning