söndag 22 maj 2011

Hela havet stormar

Idag har jag varit i trädgården hela dagen, soligt och varmt var det, om än lite blåsigt. Mina inköp igår var ganska många och idag har jag varit duktig och fått alla plantor i jorden, Min make skulle vara stolt över mig, för det skulle kunna vara så, att det kan hända att jag köper plantor som jag vill ha men att det tar ett tag innan de kommer i backen.... ganska långt tag ibland... men inte den här gången! *stolt* Att maken är på tjänsteresa (till Singapore, av alla ställen) kommer jag att känna av i morgon kan jag säga, inte bara att det är lite ensamt.... men oj oj oj, vad jag har grävt och kånkat jord idag! Träningsvärken kommer inte att bli nådig! Men bra kvinna reder sig själv heter det va?! Hade varit lite bra om han hade varit hemma och jag hade kunnat peka och han grävt för här har det liknat "hela havet stormar"-leken idag.

Förutom att jag har planterat 3 sorters tomater och 2 olika squash i krukor har jag satt den rosa lavendeln i betongkrukan vid trappan upp från parkeringen.


Jag har planterat 24 st små buxbomplantor vid uteplatsen på framsidan.
Har fortfarande en del gräs mellan stenarna i gången men det tar sig, ett tag såg man knappt att det fanns stenar där under. Det måste nog vara det absolut tråkigaste trädgårdsjobbet, att rensa mellan stenarna. Har funderat på att fortsätta med buxbom i vinkel mot huset men problemet är att det rasar så mycket snö från taket på vintern så jag är osäker på hur buxbomen skulle gilla det.... men det skulle ju vara absolut snyggast, att liksom rama in uteplatsen även från den sidan.

Buxbom inköpt på Bauhause
Ska jämnas till lite också någon dag


Där buxbomen nu sitter satt förut en rad lavendelplantor men de klarade inte vintern särskilt bra så de grävde jag upp. En del hamnade i komposten andra fick bli sällskap åt en ros som jag flyttade från ett alldeles för skuggigt hörn av altanen vid poolen. Den slokade betänkligt men såg redan nu i kväll bättre ut, tänk vad lite vatten kan göra.


Köpte några fler hasselört på Trädgårdsamatörernas växtmarknad, av samma farbror som förra året. Det är nog mina absoluta favoritblad. Så vackra! De planterades under den japanska lönnens röda flikiga blad. Hoppas på en underbar grön matta där så småningom....


Vid stenen mot vägen såg det ut så här i höstas... den gula rudbeckian har bildat ett ganska stort bestånd på bara några år. Dessa grävdes nu upp och flyttades till en för ändamålet nygrävd rabatt på baksidan av huset för att ta över blomningen efter pionerna som står bredvid. Den var inte helt enkel att gräva upp, men skam den som ger sig! Det blev också några plantor extra som sattes i kruka... de kanske kommer till användning någon annanstans.


Hit flyttades även 2 plantor alunrot från en rabatt som också ska grävas om
(men det får bli ett annat inlägg)
Också underbara blad!

Tovsippor har jag i drivor, de förökar sig fort. Några sådana fick också flytta hit till stenen.


De passar bra som sällskap till silveraxet som jag också köpte på växtmarknaden.
Så läckra blad och en härlig färg. Synd att det är en så rackarns dyr växt,
för sådana skulle jag vilja ha fler av!


Så, så här blev det då....nu är allt vattnat och klart och jag har lagt mig på sängen, det känns verkligen i ryggen allt grävande. Men det blev nog bra ... tror jag..... inget mer grävande nu förrän maken är hemma igen i all fall.

Ja just det ja, jag grävde ju ner de svarta pionvallmosarna som jag köpte också, de blir nog läckra mot det vita staketet. Å en citronmeliss kom också ner i backen...flyttade månadssmultronen också.... ja ni fattar "hela havet stormar" =0)

Hur har er helg varit?
Å vad tycker ni? Vann rätt trädgård trädgårdstoppen?
Kram Linda

4 kommentarer:

Älskade pion sa...

Wow,vad effektiv du har varit och vad fint det blev i din trädgård.Visst är det härligt att få vara ute och "greja" i sin trädgård,bara ÄLSKAR det.Ha en fin vecka.Kram Ulrika

Susann sa...

Ja, du ligger ju inte på latsidan precis....jäkla va duktig du varit.
Fina tovsipporna är...får nog ta & införskaffa några sådana.

Inas sa...

Hej Vännen!
Va fin trädgård ni får. Mycket snyggt. Visst är det skönt att få ner plantorna i marken innan de har hunnit dö i krukan. =0) Så blir det ofta för mig. Jag ska ut i skogen i vecka och hämta några ormbukar och se om de överlever i vår trädgård.
Ha en underbar vecka och goa kramar Ina

NinaH sa...

Kul att du hittade till min blog! Och roligt bekanta sig med din!!
Tack för medkänslan (kring sinuiten)!;-)
Hoppas din- liksom min- sinuit har släppt! (Jag fick byta antibiotika. Den ny tog. Tack o lov! )