Världens godaste glutenfria tårta
Hej!
Hoppas ni har haft ett fint avslut på 2024 och en lugn start på det nya året.
Vi har haft ett väldigt ledigt lov med mycket familjetid och barnen hemma i omgångar. Mycket mysigt!
Vi har fått en del snö och det blir ju väldigt ljust, vackert och dämpat ute av snön.
Hundarna blir renare, det är bra men hösen vill inte gå ut. Det är som att det vore lava på marken.
Höns är riktiga dramaqueens ;)
Januari är lite av en kalasmånad hemma hos oss med flera födelsedagar.
Vi bestämde oss för ett hederligt kaffekalas när maken fyllde år.
Mjuk pepparkaka, chokladbollar, rustika hjortrongrottor (återkommer i ett senare inlägg om dessa) och favorittårtan.
Tänkte att ni skulle få receptet på den. Jag har delat den förut, för länge sen,
men den är värd att delas igen.
Jag kallar den Lottens fina tårta för att jag fått den av en arbetskamrat som heter Lotten, det här var närmare 30 år sen men fortfarande en favorit och alltid på kalasbordet om maken får välja.
Det är en mandelmarängbotten så den är naturligt glutenfri och väldigt enkel att göra laktosfri.
Lottens fina tårta
Tårtbotten:
100 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
Blanda mandelmjöl med bakpulver och strösocker i en bunke.
Vispa äggvitorna fluffigt.
Vänd försiktigt ner mandelblandningen i äggvitan.
Försök att inte röra ut för mycket av luften i äggvitan.
Bred ut den i en form (vanlig rund sockerkaksform)
Jag gjorde dubbel sats och använde en liten fyrkantig form
Grädda i 200°C i ca 15-20 minuter, lägg eventuellt lite folie över sista stunden
om den börjar få för mycket färg.
Gör under tiden vaniljkrämen.
Kräm
4 äggulor
50 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl grädde
1/2 - 1 tsk vaniljsocker
Sjud allt till krämen utom vaniljsockret.
När såsen tjocknat kan du ställa undan den så att den svalnar.
När den svalnat helt rör du i vaniljsockret, det kan vara bra att sikta det för att slippa klumpar i såsen.
När kakan svalnat ordentligt är det bara att breda över vaniljkrämen.
Jag bakade botten ena dagen, la aluminiumfolie över och lät den stå i rumstemperatur till dagen efter.
Innan gästerna kom, bredde jag på vaniljkrämen och spritsade på den vispade grädden.
Går jättebra att bara klicka ut grädden och breda ut den också.
Strö flagad mandel över.
Tårtan som blev över fick stå ute över natten och serverades på svärmors syjunta dagen efter.
Fortfarande lite frusen men lika god :)
Här har vi fått några riktigt kalla men vackra dagar.
Älskar att promenera i våra vackra omgivningar.
Vi var barnvakt till Jonas brorsbarn en dag också och fick en liten tillbakablick
till hur det var att styra vagn igen 💕
Ta hand om dig!
Linda
Kommentarer