Ostgifflar, det perfekta soppbrödet!
1/2 pkt jäst
1 msk flytande margarin eller olja
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
100g riven ost
örtkrydda
Pensling:
uppvispat ägg
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli 37°
Häll blandningen över den söndersmulade jästen och rör om
Tillsätt salt och största delen av mjölet, spar lite till utbaket
Knåda degen väl och jäs den ca 20 minuter under plastfolie eller handduk
Knåda sen degen igen så den blir seg och elastisk
Kavla ut den till 2 runda kakor
Skär varje kaka i 6 tårtbitar
Lägg på ost och örtkrydda
Rulla ihop till gifflar ( från basen på triangeln mot toppen på triangeln)
Var noga med att få toppen av triangeln på undersidan mot plåten, rullar lätt upp sig annars i ugnen
Låt jäsa på plåt under bakduk ca 15 minuter
Pensla med ägg och grädda i ugnen 225° ca 10-15 minuter beroende på ugn
Kommentarer
Verkar perfekt att ha med ut också.