Bönguacamole

Har du svurit över dåliga avocados någon gång?
Jag tycker alltid att det är svårt med avocados, man får liksom köpa tre stycken för att vara säker på att en är okej. Inte så ekonomiskt och inte så bra för miljön heller tyvärr. Då avokadon är så känslig är det stort matsvinn vid frakten och det går åt mycket vatten vid odling.

Ett bra substitut tycker jag är bondbönan.
Den ger en likande smak, färg och konsistens.
Det går utmärkt att göra bönguacamole istället för den vanliga.
Får nog försöka odla den i trädgården i år.


Det som är lite pilligare med bondbönan är det yttre skalet.
Man kan använda hela men jag tycker det är godare utan, så jag skalar.
Man gör på samma sätt som när man skalar mandel, man skållar den och pluppar den sen ur skalet.


En bra podd eller ljudbok i öronen så går det som en dans :)


Skalen slängde jag, det är nu det hade varit fiffigt att ha höns, de hade nog gillat skalen.



Pressa i lite vitlök, jag hade 2 klyftor på en påse frysta bönor.
Hacka i lite chili ( jag tog knappt en halv chili) efter smak eller använd chiliflakes.
Mixa sen bönorna med lite yoghurt och pressad citron.
Smaka av och krydda så att du blir nöjd. 
Känns den stabbig kan du ta i lite mer yoghurt.
Det blev nog 1 dl innan jag var nöjd.
Tyckte att den blev lite tam i vitlökssmaken så jag ringlade över lite vitlöksolja på slutet.
Smaka av med salt och peppar.


Supergod till tacos!
Jag serverade den till tortillas med kycklingnuggets och sallad.
En höjdare :)

Ha det fint!
Linda



 

Kommentarer

Ditte sa…
Stort tack för tipset! Så det på Instagram och har testat.Riktigt gott och lyckat.
Ja visst blev det bra, jag blev förvånad att det smakade så likt den vanliga guacamolen på avocado. Helt klart ett miljövänligare val om man är i Sverige. Är man i Spanien är ju avocadosarna underbara och lokalproducerade. Jag undrar när man kommer tillbaka till Torrevieja igen.... / Linda

Populära inlägg