onsdag 27 juli 2016

Kall hjortronsås till varmrökt lax

Varmt idag också, så härligt!
I värmen är det gott med något salt tycker jag.
Varmrökt lax och färskpotatis är riktig sommarmat.

Nu ska ni få receptet på världens godaste sås till just varmrökt lax och superenkel.

Kall hjortronsås ca 3-4 pers

1 burk créme fraiche ( turkisk yoghurt går också bra)
0,5 - 1 dl hjortronsylt ( efter smak helt enkelt, jag älskar hjortron så jag tar gärna lite mer)
Smaka av med salt och peppar

Klart!


Jag serverade även en romsås till lunchen men den gick inte alls åt på samma sätt.
Hjortronsåsen däremot skrapades till sista klicken :)


Våga prova även om du kanske inte är jätteförtjust i hjortron.
Brytningen mellan de söta hjortronen och den salta rökta smaken är magisk!

Kram Linda


måndag 25 juli 2016

Zucchinipasta med färskostkräm

Vi fortsätter semesterlunken här hemma, latar oss , fixar lite, 
åker båt, badar i poolen och myser. 
Det är väldigt varmt så det blir inga hastiga rörelser ;)

Idag blev det vegetariskt till middag. Såg ett klipp på tv för ett tag sen med någon som lagade något liknande. Jag tror det var Paolo Roberto.
Så det här blev min variant utifrån hur jag mindes det hela.....


Det hela grundar sig i att jag har skördat min första zucchini i trädgården ( jippi) och funderade på hur den skulle komma till användning på bästa sätt :)
Då kom jag i håg det här receptet, tyckte det lät gott då och det blev det verkligen.
Det får bli repris när nästa zucchini är mogen!
Då kanske mina tomater har mognat också :)


Du behöver:
1 zucchini 
1 ask körsbärstomater
4 nypor basilika
1 citron
1 vitlöksklyfta
1ask färskost
Riven permesanost efter smak och behov ;)
Pasta 

Börja med att hacka zucchinin i små bitar och lägg i en sil.
Strö salt över så överskottsvätskan rinner ur, tar ca 10-15 minuter.


Halvera tomaterna och kläm ur saften, annars blir såsen för vattnig.


Dela i mindre bitar.

Blanda färskoströran.
Färskost, rivet skal av citronen, hackade basilikan, salt och peppar.
Blir den stabbig kan du späda med lite av pastavattnet lite senare.


Nu är det dags att steka grönsakerna men sätt på pastavattnet först.

Stek sen zucchinin i olja och den pressade vitlöken, jag tog chiliolja för lite mer sting.
Den ska bara stekas en liten stund, vi vill inte att den ska bli för mjuk.
Lägg den i en skål och sen gör du likadant med tomaterna. Salta och peppra.
Blanda i hop och dra åt sidan tills pastan är klar.
Riv parmesan och klyfta citronen ( den du använde skalet på) under tiden.


Använd ev lite av pastavattnet för att späda färskostkrämen med nu innan du häller av pastan.
Det finns mycket stärkelse i det vattnet som är bra till såsen.

Sen är det bara att montera ihop maträtten.
Häll av pastan, rör ner det i grönsaksröran.
Servera med riven parmesan, pressad citron och färskoströran.
Smaskigt värre! 


Nu har solen gått ner bakom träden så nu är det superskönt här på altanen.
Blir nog sittandes en stund till här.... 


Har fått sällskap av valpen också, hon har haft det varmt idag.


Kram på er!
Linda och Zelda











måndag 11 juli 2016

Lycksele

Nu är vi på plats hos min lillasyster med familj i Lycksele.
Dom bor så fantastiskt fint vid Umeälven.
Kolla vilken utsikt!!


Hundarna tyckte att det var skönt att komma ut ur burarna i bilen och få röra sig fritt.
Valpen var superduktig hela vägen! 


Vi bjöds på fika med nybakade blåbärsmuffins, mums!



Min lillasyster och hennes man har varit gifta i 17 år och hade bröllopsdag.
Det firade vi med att gå på restaurang.



Supergott med kolgrillat! Jag tog kyckling :)


Sen blev det kvällskaffet hemma.
Här blir det ju inte mörkt om nätterna som hemma men solen blir lägre i alla fall.
Älven var spegelblank. Så vackert!


Idag har vi chillat, solat och fikat.
Jag och Jonas tog en promenad längs älven med hundarna.


Det finns gott om små sandvikar längs med älven och hundarna var ner och badade i omgångar.


Tindra simmade ut flera gånger, det var nog skönt och svalka sig i den där tjocka pälsen.


Zelda var lite mer avvaktande och plaskade mest vid strandkanten.


Så härligt med klart vatten där man ser botten.
Hemma i Mälaren är siktdjupet klart begränsat ;)

Imorgon åker vi vidare upp till stugan och mina föräldrar.

Kram Linda














fredag 8 juli 2016

Gluten och laktosfri Drömrulltårta

Jag fortsätter mitt semesteruppdrag, att hitta bra recept som är glutenfria. Dottern har fått diagnosen IBS och ska därför undvika gluten och laktos ( och en hel del frukt och grönt) för att må bra.
Det gör att jag måste utveckla min receptbank och mitt kunnande. Det är ju alltid intressant så nu försöker vi göra det bästa av det här och letar tillsammans upp recept vi vill prova.
I mitt jobb som hemkunskapslärare kommer jag hela tiden i kontakt med olika allergier, intoleranser och    matregler så lite erfarenhet har jag ju så klart av anpassad kost men det är en annan sak så här i vardagen. 

Idag blev det i alla fall rulltårta ( med extra mycket smörkräm enligt dotterns önskemål)
Vi börjar lite enkelt, rulltårta bakas ju ofta på potatismjöl i vanliga fall också.
Jag gjorde smörkrämen på laktosfritt smör, riktigt smör! Det tycker jag är godare än margarin ( och förmodligen nyttigare i normala mängder)


Gluten och laktosfri Drömrulltårta 

1 dl strösocker
3 ägg
60 g potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker ordentligt pösigt.
Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver med en sil för att slippa klumpar i smeten.
Rör ihop till en smet.
Bred ut på bakplåtspapper på en lite mindre långpanna.
Grädda ca 5 min, känn med en sticka att den är torr.

Ta ut den och strö över strösocker som får smälta fast lite på den varma kakan.
Stjälp sen upp den på ett nytt bakplåtspapper.
Dra bort papperet som varit i ugnen. 
Pensla med lite kallt vatten om det inte vill lossna. Det brukar hjälpa.
Lägg en fuktad bakduk över och låt svalna.
Under tiden kan du göra smörkrämen.

Smörkräm
( jag gjorde lite extra, ökade 50g på smöret)
150 g rumsvarmt laktosfritt smör
Ca 3 dl florsocker ( lite mer om du ökar smöret eller om äggulan är stor)
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Blanda allt smidigt med elvispen


Bred ut smörkrämen på den avsvalnade kakan. 
Är den för varm smälter smörkrämen så ha inte för bråttom.
Rulla ihop och förvara kallt.

Går bra att göra bakelser på också om man vill lyxa till det med grädde och bär på :)

Idag fick jag fikafrämmande :)
Alltid trevligt med fikasällskap och vi han prata i kapp lite om de veckor som gått sen vi sågs sist.
Soligt och fint var det och vi fikade i skuggan på altanen.



Paket fick jag också, har ju fyllt år :)
En godisskål och en kökshandduk från ERNST


Vi brukar skoja på jobbet, när det är tungt och föräldrar lägger sig i vårt jobb, att det är bara att le och vinka. Det är vi som har utbildningen och vi vet vad vi gör ;)
Så den här passade perfekt :)


Godisskålar kan man ju inte ha för många av va?! :)


Idag kom den här boken med posten.
Verkar som en bra grundbok som många talat gott om.
Så nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja baka :)


Kram Linda







torsdag 7 juli 2016

Bananpannkakor


Så här på sommarlovet är jag och barnen ofta i ofas när det gäller måltiderna.
Jag vill ha lunch och dom vill ha frukost ;)
Bananpannkakor funkar som båda! 
Dessutom är dom glutenfria vilket passar dotterns IBS-mage bra. 

Snabbt och enkelt!
Idag var det bara till mig ( barnen sov fortfarande ) och det här receptet räcker gott som lunch.
Jag är proppmätt!

Bananpannkakor till 1 portion

1 mosad banan
2 ägg
Lite mald vanilj ( jag tog två varv med vaniljkvarnen men det fungerar med lite vaniljpulver eller vaniljsocker också)

Blanda allt och stek till små pannkakor eller plättar i valfri storlek.

Serveras med lite bär och ringlad honung eller sirap om man vill ha lite sötma ;)

Busenkelt!

Hoppas ni har en skön sommardag där ni är!
Kram Linda



tisdag 5 juli 2016

Snabba wienerbröd


Det finns en hel del genvägar att ta när man bakar och lagar mat och på semestern tycker jag nog att man kan ta lite genvägar :)

Här kommer ett tips på snabba wienerbröd, bra att ta till om man får oväntat besök eller spontant bjuder över någon på en kopp kaffe och vill bjuda på hembakat.

Färdig smördeg är alltid bra att ha hemma. Klarar sig bra i kylen och jag brukar alltid ha några plattor i frysen att ta till om det kniper.

Den här gången hade jag färdigkavlad och då blir de färdiga wienerbröden lite lägre men fortfarande helt okej. Bäst blir det med plattor.


Börja med att dela delen i mindre delar. Min delades i 12 delar.
Skär sen en ram ca 1 cm innanför kanten. Inte helt igenom.


Klicka på lite vaniljkräm på varje ruta, hemmagjord är godast men marsankräm funkar fint :)


Lite bär från frysen fick det bli idag men du har kanske något moget i trädgården nu? 


Sen in i ugnen till dess att de är gyllenbruna, ca 10 minuter. 
Längre om du använder plattor.


Lite florsocker på toppen när de svalnat lite och de är klara att servera.
Superenkelt och ser mer avancerat ut än vad det är :)
Prova vetja!

 Kram Linda