onsdag 27 april 2016

Vilodagar i Torrevieja, Spanien

Lite mer bilder från semestern.
Vad värdefullt det är att få vila ibland. 
Att bara vara och ta dagen som den kommer.
Det här var vår första längre resa utan barnen och det kändes konstigt.
Men det var skönt att bara vara vi två också, att prata, bearbeta, planera och diskutera "vuxensaker".
Det har varit mycket för oss alla sen Jonas pappa gick bort i höstas, det här var välbehövligt :)


Första morgonen på plats i Torrevieja åt vi en torftig frukost av det vi köpt på en nattöppen liten chinobutik vid ankomsten vid midnatt. Morgonkaffet däremot blev desto bättre :)
Supergott, starkt och hett med stranden och några spanska damer som spelade boule som utsikt.
Här blev vi sittande en lååång stund :)


Sen tog vi en promenad i närområdet, ett fint område en liten bit in från Playa de los Locos.
Fina kvarter med välskötta trädgårdar.


Här är våra krukväxter som träd och buskar :)


Den här konstiga växten fick jag namnet på när jag la ut bilden på mitt instagram @vardagensguldkorn
Den heter callistemon men kallas även för lampbortse. Kolla in #callistemon på instagram för fler bilder på denna fantastiska blomma.


Fikusar i olika varianter är vanliga... Och kaktusarna ofta stora...




På kvällen gick vi på en restaurang som ligger i stan, på gatan bakom hippimarknaden och innan man kommer till vattenfallet och mosaiksofforna om man kommer från paseon och piren. Bahia heter den.
Lätt att missa då det nästan bara är ett hål i väggen. Men det är mycket större där inne än man tror, det är två våningar och på den nedre sitter man en halvtrappa ner från gatuplanet.

Maten var god, inte fantastisk, men bra och prisvärd. Framförallt uppskattade vi det personalen plussade på. Inget vi behövde betala för i slutänden alltså. Sangria medan vi läste menyn , sen gott bröd, salami och nötter, hoummus och rostat bröd medan vi väntade på förrätten.
Vi valde en ostbricka att dela på, den kunde vi lätt ha delat med oss av till 2 personer till ;)
Jag åt sen fläskfilemedaljonger med en jättegod svampsås, riktigt potatismos och äppelchutney med russin. Gott!


Till efterrätt beställde vi citronsorbet i cava. Mycket gott och läskande.
Perfekt avslut när man är supermätt. Den ska jag komma ihåg i sommar när det är varmt här hemma.
Medan vi väntade på kaffet och efterrätten fick vi in en liten tallrik med russin och lite portvin.
När vi bad om notan fick vi även lite cognac som avslut.
Otäckt starkt om ni frågar mig. Jag smuttade lite för artighetens skull.

Tror vi betalade ca 500 svenska kronor för oss båda.
Det tycker jag var ett bra pris!

Nä, nu måste jag ta tag i verkligheten här hemma. Tror familjen förväntar sig middag :)

Kommer kanske mer bilder framöver... Jag tog några stycken om jag säger så ;)

Kram Linda
















lördag 16 april 2016

Musslor i vin


Maken och jag tog en veckas semester. 
Vi kände att vi behövde en paus och varva ner lite.
Vi valde att åka till Torrevieja där vi varit många gånger förut.
Skönt att hitta till allt och veta hur det mesta funkar.
Avkoppling helt enkelt!


Vi har hyrt en lägenhet inne i stan med ca 200 meter till stranden.
Skönt att sköta sig själv och få laga sin egen mat.
Här finns fantastiska råvaror! 
Vi började med att åka och handla på Mercadona.
Härliga delikatessdiskar med allt möjligt gott. 
En favorit är musslor i vin så det fick det bli till lunch.
Snabbmat när den är som bäst. 
Det tar den tid pastan tar att koka.
Under tiden fixar man musslorna.


Lunch för 2 personer

Du behöver:

1 nät valfria musslor
Ca 3 dl vitt vin
1vitlöksklyfta
Olja
Salt och peppar
Gärna lite färsk persilja ( det glömde jag däremot att köpa)

Bröd och lite pasta är gott till.


Skölj musslorna. Ta bort skägget om det finns sådant.
Släng de musslor som inte är ordentligt stängda.
Koka pasta.
Fräs vitlök i lite olja. ( det är gott med sharlottenlök också)
Häll på vinet och låt koka upp.
Lägg i musslorna, dubbelkolla att alla är stängda.
Låt koka i vinet ca 3 minuter, skaka om grytan lite nu och då.
Ta upp musslorna och varmhåll.
Om någon inte öppnat sig nu ska den kastas.
Låt spadet koka ner lite, krydda med salt och peppar.
Blanda ner klippt persilja. 
Häll tillbaka musslorna i spadet och blanda runt. 
Häll upp pastan i en skål, häll musslor och spad över pastan och servera genast.

Servera med ett gott bröd till. Det är gott att doppa i spadet på slutet :)

Vackra matrester :)


Till efterrätt blev det jordgubbar.
Vi köpte 1.5 kg för ca 17kr.
Smakar inte som svenska jordgubbar men riktigt mycket smak faktiskt.

Efter ett par timmar på stranden och en dusch är det nu snart dags för en promenad ner till strandpromenaden för lite middag.

Kram Linda





tisdag 12 april 2016

Ingefärashots mot elaka baciller

Det börjar klia i halsen och killa i näsan och jag tänker INTE bli förkyld nu.
Så efter jobbet idag åkte jag och handlade ingredienser till bästa " mota Olle i grind"-medicinen.



Du behöver: 
2 citroner ( gärna ekologiska)
200 -300 g färsk ingefära (gärna ekologisk)
3-5 msk honung ( efter smak)
1 liter vatten


Gör så här:
Mät upp vattnet i en kastrull
Tvätta ingefäran och citronerna. 
Skrubba grundligt om du inte använder ekologiska.
Hacka ingefäran grovt med skalet på. Det sitter mycket bra saker i skalet.
Lägg det i vattnet och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Mest nyttigheter kvar får du om du håller dig runt 60 grader. Det får inte koka! 
Låt det svalna lite, rör sen i honungen.
Låt svalna helt i kastrullen innan du silar av ingefäran. Den har nu gjort sitt och du kan slänga den.
När du har silat av ingefära/honungsblandningen tillsätter du saften av 2 pressade citroner.
Häll sen upp på flaska och ställ kallt.


Om du förvarar den i kylen står den sig upp till en månad men så länge finns det inte kvar i det här huset.

En liten hutt ( ca 2 msk)  morgon och kväll håller baciluskerna borta! 
Smakar starkt av ingefäran och surt från citronen. Honungen mildrar lite.
Så starkt men inte illa. 
Barnen dricker den utan att knota.

Så nu hoppas jag hålla mig frisk!

Kram Linda