måndag 25 januari 2016

Semmelkladdkaka

I dag var det min tur att ha fikat på jobbet. 
Vi lärare ha en lång konferens på måndagarna när eleverna gått hem för dagen.
Ett ordentligt fika är ett måste för att hålla humöret och orken uppe ;)
Förutom mackorna som vi alltid grundar med så bjöd jag på Semmelkladdkaka.
Det är lite för tidigt för den riktiga semlan men en kladdkaka med smak av semla är helt okej :)


Semmelkladdkaka

150 smält smör
2,5 dl mjöl
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
1/2 msk malen kardemumma
100 g grovt riven mandelmassa
3 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt det smälta smöret, äggen och mandelmassan och blanda ordentligt.
Det behöver inte vispas.

Häll upp i en form med löstagbara kanter. 
Använd smörpapper i botten.

Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Den ska vara lite kladdig i mitten.
Låt kallna ordentligt.




Serveras med lättvispad grädde och eventuellt lite flagad mandel för lite extra crunch.



Lycka till!

Kram Linda

lördag 9 januari 2016

Husdjuren är också en del av familjen...

Lilla hjärtat <3
Vi hittade en tumör i juvret på Tindra veckan före jul och den är nu bortopererad.
Vi har inte märkt något på hennes allmäntillstånd tidigare, snarare tvärt om, hon har varit väldigt pigg och allert.
Hon har jagat med Jonas och sprungit med god fart i skogen och vi väljer att tolka det som att den här tumören är en snäll variant. Men för att vara säker så har de skickat iväg den för provtagning.


Jag var glad att det passade bäst att Jonas lämnade henne på kliniken igår, jag är så himla blödig och tar så illa vid mig när hon tittar så där besviket på en... - menar du att du tänker lämna mig här!?
Passade mig bättre att hämta henne :)
Hon hade fått smärtstillande innan jag kom så det var bra fart på henne.
Allt hade gått bra och de hade fått bort hela tumören som var väl avgränsad och inte verkade ha spritt dig. Vi tog på henne tratten när vi lämnade henne här hemma en stund för att skjutsa barnen och hämta ut hennes medicin på Apoteket. Tratten var inte uppskattad! Hon stötte emot allt så fort hon rörde sig så hon blev stående på hallgolvet till slut. Stackars liten! 
Nu väntar 14 dagars vila, bara korta koppelpromenader. 
Ni kan ju tänka er vad hon tyckte när husse tog på sig jaktkläderna och åkte till skogen i morse.
Hon låg i hallen och grät! Men hon verkar inte ha ont utan var nog mer olycklig.


Får hjälp av svägerskan som är sjuksköterska att lägga om såret och har fått låna en kroppsstrumpa av en kollega som också har hund. Den ersätter tratten och jag tror att det blir bättre :)
Hon ska äta smärtstillande och antiinflammatoriska tabletter i 7 dagar och stygnen ska tas om 10-12 dagar. Sen hoppas vi att allt är som vanligt igen! 

Ska köpa hem lite extra leverpastej för att skämma bort henne lite extra <3

Kram Linda & Tinda


fredag 1 januari 2016

Potatissnurror och blåbärssky

Gott nytt år på er!



Här firade vi in året med goda vänner och god mat.
Jag serverade älgkalvsfransyska med potatissnurror och blåbärssky till varmrätt.


Blåbärssky passar bra till vilt och är lite annorlunda mot den ganska vanliga rödvinssåsen.
Inte så särskilt svårt heller. Gör en bas med hackad sharlottenlök (4st) som du fräser i en klick smör, tillsätt 2 msk råsocker, 2 msk balsamico och 1 buljongtärning. Slå över 4 dl rött vin och 2 dl vatten,låt koka ca10 min. Sila bort löken och smaka av m salt och peppar. Red m lite maizena. Tänk på att det ska vara sky, inte sås, så gör den inte för tjock. Hit går det bra att förbereda. Rör sen i 1 dl blåbär och värm upp igen när det är dags att äta.

Till detta gjorde jag potatissnurror som jag hittade receptet på hos matplatsen.
Enkelt att förbereda och det gillar jag. Att man kan fixa det mesta innan gästerna kommer.


Man använder färdig smördeg på rulle. Koka potatis och kyl den ordentligt.
Jag beräknade 2 potatisar/person och använde 3 rullar smördeg. 
Det räckte gott till oss 8 och blev över till nyårsdagens lunch.
Jag kokade potatisen dagen innan och ställde ut den över natten.
Riv sen potatisen på grova sidan av rivjärnet och fördela jämnt på smördegen.
Salta och peppra och strö riven västerbottensost över efter smak och behag.
Rulla ihop till rullar med papperet runt.
Hit kan du förbereda.



Sen när det är dags att äta skär du stubbar och ställer på en plåt.
Pensla med ägg och strö över lite mer ost.
Grädda ca 20-30 minuter beroende på storlek.
Jag satte in dom i ugnen när vi satte oss för att äta förrätten, då var de klara när det var dags för varmrätten.


Ganska mastigt med både smördeg och ost men mycket gott och lite festligare än kokt potatis.




Hoppas ni hade en härlig och god nyårsafton där ni var!

Kram Linda