måndag 12 oktober 2015

Päronmarmelad med ingefära


Päronträdet gav mycket frukt i år. 
Tyvärr är det inga goda ätpäron, de är alldeles för sträva. 
Tror det är gråpäron av något slag men vi vet inte säkert.
I helgen plockade jag upp en del från gräsmattan och fick för mig att provsmaka.
Inte så tokigt ... jag undrar om frostknäppen härom natten gjort sitt till? 
De var inte alls så sträva längre. Ganska söta faktiskt.
Bestämde mig för att testa göra marmelad.
Det blev riktigt bra faktiskt! :)



Här kommer receptet om du vill prova! 

Päronmarmelad med ingefära

1 kg skalade delade päron ( utan skal och kärnhus)
1 kg syltsocker
1 tsk malen ingefära ( går säkert bra med färsk om du har det men tänk på att den är lite starkare än den torkade malda)

Skala och dela päronen i bitar. Släng kärnhusen.
Koka upp päronbitarna med syltsockret och ingefäran
Koka tills bitarna mjuknat, 5-10 minuter beroende på hur stora bitar du har.
Jag körde lite med stavmixern i kastrullen på slutet för att göra den lite slätare.
Ta bort eventuellt skum på ytan med en sked.
Häll upp på rena, varma burkar ( jag ställer dom i ugnen ett par minuter innan)
På med locken och låt svalna. Förvaras kallt!


Snabbt och enkelt!
Supergott till ostbrickan :)

Kram Linda


lördag 10 oktober 2015

Marmelad på gröna tomater och vanilj

Har plockat in de sista tomaterna från stugan.
Han precis innan frosten :)

Svårt att få dem att mogna bra i efterhand tycker jag så lördagspysslet här blev att göra marmelad på allihopa. 


Jag hade ganska precis 700 g omogna tomater av olika sorter.
Delade dem i mindre delar och kokade upp med knappt 5 dl syltsocker.
Som smaksättning hade jag i mald vaniljstång. Man ser de svarta flaggorna i de färdiga burkarna.
Det går lika bra att lägga i en urskrapad vaniljstång eller använda koncentrerad vanilj.
Ca 10 minuter kokade det. Då var det fortfarande lite stora bitar av tomaterna tyckte jag så jag körde lite med stavmixern tills jag var nöjd med koncistensen.
Sen hällde jag upp det på varma burkar och satte på locket. 


Jag har gjort den här varianten förut något år och den är mycket god till ostbrickan! 


På tur står nu alla nerfallna päron...
Det får bli morgondagens jobb!

Hoppas ni har en bra helg!
Kram Linda