söndag 15 december 2013

Macroner

Macroner har rykte om sig att vara svåra rackare.
De kräver tålamod och lite pyssel men är inte jättesvåra att baka.
Kanske inte det första man ger sig på om man aldrig har bakat förr,
 men inte på något sätt omöjliga.

Mycket goda är de i alla fall :)


Ebba fick en siliconmatta i adventstrumpan förra söndagen.
Som tur var hade jag alla ingredienser, för bakas skulle det på en gång :)


Den här mattan kan jag rekommendera.
Det underlättat väldigt i arbetet att få dem lika stora och jämna.
129 kr på Clas Ohlson
Mattan användes som den är, utan matfett på.


Vi använder det här receptet som är ett hopplock av flera olika recept.

Macroner

Ger cirka 14 dubbla kakor


Kakor

60 g mandelmjöl (eller skålla och mal egen mandel)
85 g florsocker 
45 g äggvita , typ 2 st beroende på storlek
1 msk strösocker

röd hushållsfärg ,
beroende på hur mörkt rosa du vill ha dem


Hallonkräm
50 g margarin
3/4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
hallon efter smak 
(hallonsylt går också bra)

Eventuellt några droppar röd hushållsfärg, 
gärna lite mörkare än makaronerna.


Kakorna
Blanda mandelmjölet med florsockret och sikta genom en sil. 
Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke.

Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. 

Blanda tills du har en jämn smet. 

Spritsa ut i rundlarna på mattan. 
Se till att du har lagt mattan på en plåt. 
Det är svårt att flytta den när du väl har spritsat ut smeten.
Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme.
 Då torkar ytan och kakorna blir finare och risken att de spricker är mindre.


Sätt ugnen på 125°C. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Tanken är att de ska höja sig lite och få en liten "klack" nertill. 
De ska bli marängspröda uppepå och lite nötsega inuti.

Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från siliconmattan med en smörkniv. 

Hallonkrämen
Vispa i hop allt med elvispen
Margarinet ska inte smältas!
Tillsätt mer florsocker om det behövs för att få en fast kräm som går att spritsa.
Frusna hallon som tinats saftar sig mer och tillför mer vätska än färska 
och då kan det behövas lite mer florsocker.



Spritsa hallonkräm på undersidan av hälften av macronerna. 
Lägg ihop med resten av kakorna. 



Ebba var jätteduktig.
Det här var hennes första försök till macroner,
de blev jättefina tycker jag!
Å supergoda!

Jag var med och assisterade vid monteringen,
 så det är min rynkiga hand ni ser och inte en 14-årings ;)


Kakorna trivs bäst i kylen.
De klarar sig ungefär en vecka.
Använd helst en burk med lufttätt lock.

Receptet går naturligtvis att dubbla om du har 2 mattor. 
(jag köpte en till idag så vi kan göra fler åt gången)
Har du varmluftsugn ska det inte vara något problem att grädda 2 plåtar samtidigt.

Vi ska nog prova att göra en omgång till med kakao i och nutella mellan.
Nutella kan ju inte bli fel ;)
Blir superfina kakor på julfikabordet.


Nu är äntligen betygen satta och jag och mina elever längtar efter jullov.
Nu hoppas jag ha tid att baka och dona lite mer och hoppas kunna dela 
några nya roliga recept med er under jullovet. 
Nästan 3 härliga veckor är vi lediga jag och barnen.
Även Jonas kommer att vara ledig större delen av lovet.
Vi hoppas vi ska hålla oss friska och kunna njuta av härligt familjetid :)

Hoppas ni har det bra i julstöket!
Kram Linda