torsdag 31 januari 2013

Enkel fetaostsås

Härom dagen åt vi rostade rotsaker. En ständigt återkommande rätt i det här huset då det är en av dotterns favvorätter. Det passar utmärkt till alla sorters kött och kyckling, sköter sig själv i ugnen och sonen som är rätt kräsen när det gäller grönsaker kan alltid äta bara potatisen ;)

En snabb och enkel sås till brukar oftast vara en creme fraiche-sås med någon typ av kryddning. Att blanda i ett par matskedar pesto till exempel är perfekt till kyckling. Den här gången hade jag med rödbetor bland de rostade rotsakerna. Jag rostar dem oftast i en egen form då de har en tendens att färga potatisen lite oaptitligt rosa. Man kan strö den över allt på slutet istället när allt är klart så slipper man färgningen. Till rödbetor finns det nog bara en sås att göra. 

Fetaostsås!


Man blandar helt enkelt en burk creme fraiche med en förpackning fetaost som man mosat med en gaffel.



Krydda efter behag. 
Jag använder svartpeppar och flingsalt. Den här gånget ett chilisalt som jag fick av min syster i Örebro sist jag var där. Gott med en lagom hint av chili.



Rör i hop allt och servera!
Busenkelt!

Den salta smaken av feta mot den söta rostade rödbetan är underbar och man kan äta bara det till middag faktiskt ;)

Här har vi sjukstuga. Sonen hade någon magåkomma i går men repade sig snabbt. Ingen av oss andra verkar ha tagit åt oss. Maken drog från stan för att vara säker ;) Kommer hem i morgon igen. Vi håller på våra 48 timmar för att vara säkra och jag är hemma med honom i morgon också. Med tanke på att jag jobbar i ett kök om dagarna så känns det bra att vara säker innan man går tillbaka till jobbet. 

Så vi hoppas att vi är OK tillhelgen då barnens kusiner kommer hit för att fira Ebba lite i efterskott... å så är det ju Mello!!


Kram på er och hoppas att ni håller er friska!
Linda

tisdag 29 januari 2013

Önskar mig ordning och reda

Men i stället för att sortera oredan i hallen ligger jag här i sängen och dreglar över snygga förvaringslösningar på nätet ;)
Det går bra det här, det nya organiserade livet ;)


Jag fortsätter spana efter fiffiga lösningar på alla prylar som dräller omkring i vårt hem.
Att förvara det som behöver förvaras. Att återvinna det som kan återvinnas.
Låter så enkelt.... borde vara enkelt.
Var sak på sin plats liksom... hur svårt kan det va?
Men man har ju så måååånga saker.....













Snygga prylar från Förvara


Börjar inse att det inte kommer att bli billigt att leva mitt nya strukturerade liv ;)

Hoppas ni har en bra vecka!
Kram Linda


lördag 26 januari 2013

Snabbt och gott!

Tips på en snabb och god lördagspasta kommer här:

Färsk pasta
En ask räkor
1citron
1 äggula
2-4 dl matlagningsgrädde beroende på hur många man lagar till. 2 dl räcker bra till 4 personer.
1-2dl riven parmesanost

Blanda matlagningsgrädden med äggulan och den rivna osten.
Salta och peppra, pressa i saften av citronen.

Koka pastan enligt anvisning och tillsätt gräddblandningen. Blanda runt så att osten smälter.
Strö över räkorna och lite extra parmesan och lite finhackad purjolök.

Servera med ett gott bröd, vitlöksbröd till exempel.

Trevlig lördagkväll!

Kram Linda



torsdag 24 januari 2013

Organisera mera

Har ni några nyårslöften ni jobbar på att hålla?Träna mer? Äta nyttigare?

Jag har lovat mig själv att organisera mera! Framför allt här hemma, men även på jobbet.
Jag ska börja med det enorma pappersflödet. Post, reklam, räkningar, läxor. Jag tycker att det blir högar överallt där jag inte vill ha dem.... Fult som stryk är det och man hittar sällan det man letar efter. Så det här året ska bli ett organiserat år :)

Det ska bli kul ! Jag som älskar nytt kontorsmaterial. När jag var liten älskade jag när en ny termin startade och jag fick köpa pennor, sudd, nytt pennskrin och bokpapper med mamma. Ett tag jobbade hon på en bokhandel....det var som att kliva in i en godisbutik minns jag :) fina papper, pennor och pärmar överallt. Pärmar ja.... Jag har nog någon bokstavsdiagnos när det gäller pärmar. De MÅSTE vara samma färg! Man kan inte blanda olika färger på pärmar i bokhyllan! Det går inte!

Hur som helst, mitt nya organiserade liv.... Jag har naturligtvis börjat med det viktigaste! shoppingen ;) Nej, jag menar förvaringen förstås! Vad tror ni om de här grejerna? De här skulle jag vilja ha i hallen för att bringa ordning i mitt papperskaos. Måste nog åka en sväng till den stora staden :)
(Allt kommer från Granit)

Har ni någon fiffig lösning på ert pappersflöde?
Berätta gärna hur ni har löst det!!

Kram Linda











tisdag 22 januari 2013

En mysdag

I lördags tog maken med sig barnen för en dag i slalombacken.
Slalom är inte min grej alls. Shopping och god mat  och trevlig samvaro däremot är min grej ;)
Vilken tur att man kan dela upp sysslorna ibland!

Medan resten av familjen trotsade kylan (-15°) i backen hade jag en mysig dag med härliga vänner.
Jag och svägerskan hade bjudit våra mäns kusin , Carina, och våra mäns kusins fru, Lena, till stan. Krångligt va? Ingifta släktingars dag fick det bli ;)
Hela vägen från stora Stockholm hade de åkt för att hänga med oss i Västerås.

Så, vi träffades på tullhuset, en mycket mysig butik som ni inte får missa om ni åker till Västerås!
Där hittade jag lite smått och gott...


Doftljus kan man ju inte få för många av... inte heller ljuslyktor!
De mörkt lila lyktorna är från Tine K home, likaså det lilla dofljuset.


Det stora ljuset luktar lavendel och citron. 
En mycket lagom doft, mer citron än lavendel och inte så "tung" alltså.


Det lilla ljuset som luktar fikon hamnade inne på gästtoan bredvid badtanten från  Ebbas änglar.


Ljuslyktorna och det stora doftljuset får bo i vardagsrummet.


De ger ett så fin sken tycker jag :)

Efter en stund på tullhuset så gick vi in på restaurangen bredvid, Kajplats 9, för en lunch.
Jag åt deras toast med lax och räkor. Mycket gott! Kan verkligen rekommenderas !
Sen lite mer shopping och dagen avslutades med en fika på Global living inne i centrum. Citron och marängpaj, inte äckligt alls faktiskt :)
Allt som allt en mysig lördag!

Familjen? De hade det också bra i slalombacken och kom hem hela :)

Hoppas ni har det bra!
Kram Linda

fredag 18 januari 2013

Creme brulee med färska bär

En riktigt smaskig efterrätt som går bra att förbereda är Creme brulee.
Man kan göra den dagen innan om man vill och förvara den kallt.
På nyår gjorde jag den på morgonen och ställde undan den tills dess att det var dags att äta den.
 Då strödde jag över lite strösocker blandat med brunt rörsocker och brände av det med gasolbrännaren för att få den goda knäckiga ytan.
Har man ingen gasolbrännare kan man använda sig av ugnen och grilla på hög övervärme så att sockret smälter och blir hårt och knäckigt. Men man ska absolut göra det, det är halva grejen med den här efterrätten. Den lena vaniljkrämen mot det söta knapriga sockertäcket. 
Så skippa inte bränningen av sockret!


Sen är det bara att garnera med färska bär. Jag använde mig av Amerikanska blåbär och jordgubbar.
De smakade ganska bra för att vara importerade mitt i vintern. De brukar ju annars kunna vara rätt smaklösa vid den här tiden.


Creme brulee

Så här gör man: 
Ca 6 portioner

3 dl grädde
2 dl mjölk
6 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång

Värm grädden och mjölken.
Skär vaniljstången på längden och lägg ner den i mjölk/grädd-blandningen.
Värm upp till precis under kokpunkten.
Skrapa ner fröna ur vaniljstången i blandningen.
Stången kan du slänga sen.
Låt allt svalna en stund, ställ i kallt vattenbad om du har bråttom.

Blanda äggulor och socker i en bunke och häll över mjölk/grädd-blandningen.
Viktigt att det har svalnat annars kommer äggen att bli äggröra och allt blir helt grynigt.
Blanda allt och häll upp i portionsformar eller en stor låg form om man låter alla ta från samma.
Vill man vara noga med att den blir helt slät kan man sila den när man häller upp den.

Nu ska den in i ugnen i vattenbad.

Ställ formarna i en djup ugnsform.
Ställ in den i ugnen och häll hett vatten runt portionsformarna så att det kommer upp på hälften av portionsformarnas utsida.
Man kan hälla på vattnet innan man ställer in ugnsformen men det brukar bli så skvimpigt så jag tycker att det är lättare att hälla på vattnet när den står i ugnen redan.
Nu ska den  gräddas i ca 40 minuter i 175° eller tills de har stelnat.
De ska fortfarande vara lite dallriga men inte blöta i mitten.
De stelnar lite till sen när de svalnar.

De kan serveras ljumna eller kalla. Det är en smaksak!

Lycka till!

Trevlig helg!
Kram Linda


tisdag 15 januari 2013

Parmainlindad rådjurssadel med rostade rotsaker och blåbärssås

Så har vi då kommit till varmrätten i vår lilla serie "2012 års nyårsmeny" :)
Scrolla nedåt till tidigare inlägg för att se vad vi åt innan varmrätten ;)

Då frysen är full med viltkött så är det ju inte svårt att gissa att det blev just det som serverades till varmrätt. Valet föll på rådjurssadel denna gång.  Enklast är att frigöra bitarna från benet och tillaga dem i ugnen tycker jag. Man kan koka hela sadeln i en gjutjärnsgryta med buljong, morötter, lök , kryddor och vin först för att sen grilla på det i ugnen för att få färg och sen servera köttet ur benet om man vill. Det blir jättegott och saftigt men är lite paltigt och tar tid. Så det gick bort den här gången. 

Parmainlindad rådjurssadel

Putsa bitarna och marinera i förväg. Jag lät dem ligga över natten i kylen.
Rulla in dem i parmaskinka och lägg i en ugnsform. Skinkan och marianaden står för kryddningen. Använd sedan en digital termometer för att få rätt temp på köttet. Jag tar alltid ut det vid 64 °. Då är det rosa i mitten och lite mer genomstekt ut mot de tunnare kanterna. 
Då brukar de flesta gäster hitta en bit som faller dem i smaken.
In i ugnen i ca 200° tills termometern visar 64° alltså. Låt sen köttet vila på bänken en stund innan du skär upp det. Då rinner inte så mycket vätska ur när du skär och köttet blir saftigare.

grynig mobilbild :)

Till detta serverade jag rostade rotsaker (potatis, morot, rödbeta) med fetaost.
Använd den kryddade oljan som fetaosten ligger i. Ringla den över rotsakerna innan du ställer in dem i ugnen för mera smak. Fetaosten strör du över precis på slutet då du lägger upp så att den bara blir lite varm och mjuk men inte smälter ner.

En vanlig grönsallad är gott till.... å så såsen förstås....blåbärssås passar bra till vilt!
Jag gör den här med min vanliga rödvinssås som bas och tillsätter helt enkelt bara blåbären. Den är alltså lika god "naken" utan blåbären :)

Blåbärssås

1 dl vatten
1 dl rödvin
1 buljongtärning
4 msk gelé
 (jag använder svartvinbärsgelé)
2 tsk soja
1 burk creme fraiche
ev lite maizenaredning
salt och peppar.

Blåbär 1-2 dl

Blanda allt och låt koka upp.
Creme fraichen gör såsen lite tjockare än om man gör den på mjölk men man kan reda av den med lite maizena om man vill ha den lite tjockare.

När den är bra i konsistensen rör du i blåbären och rör runt lite så att en del av bären mosas och ger i från sig lite extra smak och färg. Vill man ha såsen mörkare kan man tillsätta mer soja men tänk på att då blir den även saltare så ta det lugnt med saltet då tills du har smakat av den.

Smaka av med salt och peppar.
Gelén ger sötma mot de lite sura bären och det syrliga vinet så kanske behöver du ha i lite mer gelé.
Smaka dig fram till en bra balans.

Lycka till!



söndag 13 januari 2013

Laxrullar

Nyårsföljetongen fortsätter.

Så har turen kommit till förrätten.....

På en bädd av blandad sallad la jag kokt färsk sparris och laxrullar.
Det dekorerade jag med granatäppelkärnor, se här hur man enklast får ur kärnorna ur äpplet.
Till det serverades parmesanskruvar, se här hur man gör dom.


Laxrullarna gör du så här:

Bred ut ett lager aluminiumfolie på bänken, stort som ett A4-ark ungefär.
Lägg sen ett till ark, lika stort, men av plastfolie ovanpå.
Sen lägger du ut den gravade eller rökta laxen på arket. Lägg dom lite omlott så att du får ett laxark som "håller i hop" utan luckor mellan skivorna. Lägg dem i så jämn rektangel som möjligt.

Blanda sen 1 ask Philadelphiaost (jag använde den smaksatta med vårlök) med lite creme fraîche så att du får en bra bredbar konsistens. Jag tycker att den blev aningen stark i smaken. Jag skulle nog ha tagit lite mindre av osten och lite mer av crème fraichen , eller tagit en naturell ost och kryddat den själv. Blanda i några matskedar röd rom.

Nu är det dags att breda ut röran på laxen. Som att breda en jättestor smörgås :)
Gör ett så jämt lager som möjligt. Sen ska man rulla i hop det till en rulle, som en rulltårta blir det.
Ta tag i plastfolien, vik in laxen närmast mot dig och börja rulla. Se bara till så att du inte rullar in plastfolien i rullen ;) Aluminiumfolien ska ligga kvar på bänken än så länge.

När du har rullat i hop hela "laxmattan"i plasten så rullar du in plastrullen i aluminiumfolien. Den hjälper rullen att hålla formen bättre men det är bättre att ha plast mot laxen då den är lättare att dra bort sen. Lägg den sen i kylen så att den blir ordentligt kall. Då är den lättare att skära. Har du bråttom kan du lägga den i frysen. Den tinar snabbt sen när du lägger upp den på tallrikarna.

Sen när gästerna kommer är det bara att lägga upp!

Kram Linda



onsdag 9 januari 2013

Gobitar av smördeg

Receptföljetongen från nyår fortsätter.

Med ett paket smördeg kommer man långt!
Parmesanskruvar och tapenadsnurror gjorde jag till nyår.
Snurrorna serverades till välkomstdrinken och skruvarna hade jag som tillbehör till förrätten.
Busenkla båda två!


Kavla ut den tinade degen lite så den blir aningens tunnare.
Pensla med lite olja och strö över riven parmesanost.


Skär i smala remsor, tvinna dem och lägg dem på en plåt.


Snurrorna gör du till en början på samma sätt, kavla ut  och bred ut lite tapenad.
Rulla sen som en rulltårta och skär i bitar och lägg på en plåt.


Skjuts in i ugnen. Grädda till dess att de är gyllenbruna och frasiga.



Det blev bara snabba mobilbilder tagna men ni förstår grejen va ;)

Här har skolan dragit igång igen. Det är skönt med jullov men det är ganska kul att börja jobba igen också. Jag hade sååå många tankar på vad jag skulle göra under lovet. Jag skulle fålla gardiner, rensa upp kontoret, städa upp i byrån i hallen... , ja ni fattar. INGET av det blev gjort! 
På 17 lediga dagar blev INGET av det gjort!! Illa!
Jag blir uppenbart mer effektiv här hemma när jag jobbar men det är skönt att bara vara ledig också, det behövs ibland. Men nu tänkte jag sätta lite fart här hemma och röja upp i hörnen och försöka organisera våra liv.... vi får väl se hur det går....vis av erfarenheten så lovar jag inget! Men det faktum att jag fick byrån i hallen klar idag efter jobbet (och träningen) gör ändå att det känns lovande :)

Återkommer med recept på förrätten....

Sköt om er!
Kram Linda

tisdag 1 januari 2013

Skala ett granatäpple

Gott nytt år på er!
Hoppas ni har haft ett bra firande :)
Det hade vi, goda vänner och god mat, om man får säga det när man lagat den själv ;)

Här blev 2012 års  nyårsmeny detta:
Romanstårta, kex, tapenadsnurror och bubbel när gästerna anlände.

Laxrullar med sparris och granatäpple till förrätt.
Parmainlindad rådjurssadel med rostade rotsaker och blåbärssås till varmrätt.
Creme brulee med färska bär till efterrätt.

Naturligtvis fanns det fri tillgång till allehanda godis och choklad under hela kvällen. 
Ingen gick hungrig ;)

Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av recepten som en liten följetång här på bloggen men vi startar med ett litet tips idag och spar recepten till senare....

Jag har tidigare inte haft någon bra lösning på hur man ska göra när man skalar ett granatäpple utan att det ser ut som om det har skett ett styckmord i köket. Saften sprätter och far omkring tillsammans med kärnorna och det är ganska paltigt och lämnar fläckar som kan vara svåra att få bort.

Men nu har jag lärt mig hur man gör.... kolla här:

Börja med att skära toppen av granatäpplena och skär ett par centimeter djupt kryss och lägg dom sen med snittytan neråt i en bunke med vatten.
Låt dra i ca 10 minuter.

 

Sen är det bara att börja pilla. Bryt isär äpplet under vattnet och pilla sen ut kärnorna.
Hela tiden under vattnet, det gör att du slipper skvättandet.
Det fiffiga här är att kärnorna sjunker till botten och de ljusa mellanväggarna som kan vara lite beska och skalen flyter i vattnet.


Detta gör det sen enkelt att ta bort allt skräp på ytan och skölja kärnorna rena från allt det vita.


Kvar får man fria, fina kärnor att strö över sallader eller desserter.
Jag skalade 2 äpplen och använde dem till både förrätt, sallad och efterrätt och ändå fanns det över till frukostfilen idag :)


Gott, nyttigt och mycket vackert!

Återkommer med recepten på det andra sen...
Kram på er!
Linda