fredag 30 november 2012

Snickerskakor

Äntligen lite snö!
Å så mycket ljusare allt blev på en gång! 
Gillas!!


Här laddas det för fullt inför Wäna Hems julmarknad på Anundshög i morgon. Jag tror att vi har läget under kontroll.... vi lär ju märka det i morgon när vi står där och packar upp våra saker...
Lite nervös är jag dock, för första gången ska vi stå utomhus på en marknad.
Vi har alltid stått inne i goa värmen men nu är det utomhus och det verkar bli kallt och blåsigt.
Underställ PÅ helt enkelt!


Här hemma har dottern bakat snickerskakor i kväll. 
Det gillas också! 
Det är mycket praktiskt att hon är så stor att hon både bakar och diskar efter sig... oftast alla fall ;)
Tänkte att ni skulle få receptet om ni blir sötsugna i helgen.
För det kan jag lova, sötsuget stillar denna kaloribomb ;)


Snickerskakor

Blanda 1 dl socker och 2 dl sirap i en kastrull. Värm det utan att det kokar.
Tillsätt sedan 1 burk jordnötssmör (350 g) och 1 tsk vaniljsocker.

Häll sen den varma blandningen över 7 dl ricecrispflingor i en skål.
Rör om så att det blandas ordentligt. 

Häll allt på ett bakplåtspapper i en liten långpanna. 
Tryck ut det så att det blir ett jämt lager.
Låt svalna lite. Under tiden kan du smälta 250 gram blockchoklad.
Häll sen chokladen över kakan, låt den svalna och skär den sen i bitar.

Går bra att frysa om det skulle bli något över :)

Trevlig 1:a advent på er!
Kram Linda






måndag 26 november 2012

Lussekatter med vit choklad

Jag ser ljuset i tunneln! 
Nu är jag snart klar med utvecklingssamtalen och omdömena.
Nu på lördag står jag och Maria på julmarknad på Anundshög mellan 10-15 med
 WänaHem och sen återvänder livet till det normala igen.
Efter det ska jag julpynta och mysa här hemma.

Jag tjuvstartade dock i lördags med att baka lussekatter.
Jag satte degen i fredagskväll och lät den kalljäsa i kylen över natten
 och bakade sen ut den på lördagen. Hade inte ork för att baka på fredagskvällen, 
då låg jag utslagen i soffan med en godispåse ;)

Jag fyllde dem med smör, vaniljsocker och hackad vit choklad (ca 100 g). Mums!
Jag kavlade ut degen som vanligt, bredde på fyllningen och vek den sen dubbel och skar den i strimlor.


Några blev vanliga snurror och några blev snurrade lussekatter.


Penslade dem med ägg när de hade jäst på plåten och strödde över pärlsocker.
Är inte så mycket för russin.... socker är mer min grej ;)
En lite annorlunda variant på lussekatter men mycket goda kan jag lova!


Här kommer receptet på grunddegen:

Lussekatter 
ca 25 st

100 g smält smör (el margarin)
5 dl mjölk

Värm det till 37 grader
( eller låt det svalna helt om det ska kalljäsa över natten)

1 pkt jäst
1-2 pkt saffran (jag hade 2)

Smula jästen i en bunke. 
Häll över degvätskan och blanda i saffran, 1 tsk salt och ca 1 dl strösocker

Tillsätt vetemjöl tills degen inte längre klibbar fast vid bunkens kanter.
Ha inte i för mycket mjöl för då blir de torra.
Så löst som möjligt utan att den klibbar fast.
Ca 12 dl vetemjöl går det åt

Jäs i bunken ca 30 minuter under bakduk om du haft ljummen vätska,
 eller över natten under plastfolie om du använt kall vätska.

Knåda ordentligt så du får igång glutentrådarna, 
baka ut och låt jäsa på plåten ca 40 minuter.
Pensla och grädda ca 5- 6 minuter tills de fått fin färg.

Kram på er!
Linda




onsdag 7 november 2012

Alla halmstrån

I dessa omdömes/utvecklingssamtals-tider griper denna lätt stressade läraren/mamman/hustrun efter alla halmstrån jag hittar. Även halvfabrikat! Ja ni läste rätt! Jag, som är hemkunskapsfröken använder halvfabrikat! Så, nu är det sagt ;)

Pitepalt på påse är en välsignelse i stressade tider. Lite som snabbmakaroner... Fast palt.
Blanda med vatten , låt svälla 10 minuter (passa på att blogga vetja, ingen dödtid här inte!) forma till paltar och koka i 45 minuter. Ja jag vet, ingen snabbmat precis men jag kan göra annat under tiden och det är värdefullt! Jag slipper skala flera kilo potatis och finriva dem och smaken är riktigt bra faktiskt :)

Så, nu är det dags att rulla paltar :)
Sköt om Er!
Kram Linda