lördag 28 januari 2012

Underbar och efterlängtad

Det är denna lördag... underbar och efterlängtad!
Alla är hemma, alla mår bra, vi är friska.


Dottern och hennes kompis har haft sleepover-party här i natt, 5 st 13-åriga tjejer som fnissat i källaren. Dom är för härliga! Film och mys, hämtpizza och glass med dulche de leche (verkligen att rekommendera ) var önskemålen.

Enkelt fixat och ett mycket smidigt "kalas" må jag säga. Ni vet att man inte har kalas va när man fyller 13 ! Party heter det då.... bara så ni vet ;0)


Nu har partypinglorna åkt hem och lugnet har lagt sig.
Inga planer finns för den här dagen.... än

Möjligtvis en kopp kaffe med maken som nu har kommit hem från skogen.
En hjort blev bytet idag.

Hoppas ni får en bra helg!
Kram Linda

torsdag 26 januari 2012

Knasig vecka

Ja ha, nu blev det så här......



När jag egentligen vill ha det så här!

Men är det någonting jag har fått känna på den här veckan så är det att det inte alltid blir som man vill, eller har tänkt. Ibland snurrar livet i hop sig mer än lovligt men jag är så tacksam över att det har rett ut sig även den här gången.

Noas febermaraton är ÄNTLIGEN över och han ska till skolan i morgon för första gången på 2 veckor. Ebbas hjärnskakning klingar av och hon börjar känna sig som vanligt igen. Mammas arm är opererad (brottet läkte fel) och trots att hon skrämde upp oss, och läkarna, med att bli dåligt på operationsbordet så mår hon efter omständigheterna bra och har fått komma hem.
Maken som har följt veckans karusell via telefon från Danmark och Göteborg kommer äntligen hem i morgon.
Ååååå vad skönt det ska bli med helg!!
Kram på er!
Linda

söndag 22 januari 2012

Fikon & valnötsbröd

Ofta när jag bakar bröd blir det utan recept. Jag bakar på den berömda höften ;0)
Så därför blir detta inte riktigt ett regelrätt recept (det var inte det förra med lammet heller egentligen då jag sällan vet hur mycket jag har tagit av varje sak för att jag går på känsla) men jag hoppas att det blir tillräckligt bra för att ni ska våga testa för det blev himla gott!

Så så här gjorde jag:

Jag hade fikon kvar sen i julas som det kändes tråkigt att slänga, men ingen av oss är jätte förtjusta i torkade fikon så ett bröd får det bli tänkte jag.


Jag gjorde degen på 1 pkt jäst och ca 7-8 dl vatten tror jag, lite olja och salt.
Jag strödde i linfrön och solrosfrön, kanske en 1/2 dl av varje och sen hade jag i mjöl tills det var en väldigt lös och klibbig deg. Då fick den jäsa, ca 30 minuter.

Under tiden blötte jag upp fikonen, 10 st, de fick stå i lite kokande vatten så att de blev mjuka och fina. Jag klippte bort den hårda toppen på varje fikon också.
När det jäst klart klippte jag i fikonen i små bitar och smulade i en halv liten påse valnötter jag hade kvar. Rörde runt det så att det blandades och sen i med ca 2 dl mjöl till. Degen var fortfarande väldigt lös och gick inte att hantera med händerna utan fick skrapas med slev ner i en liten långpanna med bakplåtspapper. Klappade ut den med lite mjöl på händerna och så fick den jäsa igen, ca 40 minuter. Gräddade sen i 150° i ca 50 minuter, drog på lite mer värme mot slutet för att få lite mer färg och skorpa på brödet.


Sen skar jag upp det i 4 "limpor"
Eftersom man gör degen så lös och det får jäsa ordentligt
blir brödet saftigt och fullt med luftbubblor.
Valnötter i bröd har jag alltid gillat, de ger både smak och en härlig konsistens. Fikonen i sin tur ger sötma till brödet och jag gillar dem mer i bröd än att bara äta dem torkade som de är.


Det blev ett bra experiment och även om jag inte kan återge exakta mängder så har jag det i alla fall på pränt så att jag kan göra om det =0) Brukar uppmana mina elever i Hemkunskapssalen att våga prova tillsätta lite allt möjligt i brödet och prova sig fram men det är viktigt att skriva ner, i grova drag i alla fall, annars kanske man aldrig hittar tillbaka till det där supergoda man gjorde ;0)

Hur gör ni?
Följer ni alltid recept,
eller vågar ni vara lite wild and crazy?

Kram Linda

Lamm i lergryta

Nu börjar helgen lida mot sitt slut.... vi har bara hasat omkring och tagit det otroligt lugnt. Tvätten är vikt, akvariet är städat, så även delar av huset.

Noa har fortfarande feber, har haft det sen i söndags så en vecka mellan 38 och 39° har gjort honom ganska sliten. En förfärlig hosta biter sig fast också. Jag ger det några dagar till men sen får nog någon titta på honom så han inte drar på sig en lunginflammation också,
det vore ju just snyggt =0(

Onsdag kväll spenderade jag och dottern på akuten efter att hon gjort en jättevurpa på uppfarten och slagit i huvudet i stenläggningen. Jätteduktig personal och snabbt, för att vara på akuten, gick det. På dryga 3 timmar hade vi hunnit träffa både sköterskor och 2 läkare och gjort en skallröntgen och tagit oss hem igen. Inga blödningar i hjärnan utan "bara" hjärnskakning och skrubbsår och blåmärken. Till vår stora lättnad fick vi åka hem och sova.

Så torsdag och fredag blev hemmadagar för båda barnen.
Maken och mormor (som ramlade och bröt armen för 1 1/2 vecka sen och är sjukskriven) turades om att vara med barnen då jag skulle till Stockholm på kurs 2 dagar. Det händer typ aldrig att jag är borta med jobbet då vi lärare sällan rör på oss så långt från skolan men just nu krockade det förstås. Känns sådär att åka ifrån barnen när de inte mår bra men bortklemade och ompysslade av mormor hade det troligtvis bättre än de hade haft det med mig ;0)

Kursen var bra i alla fall, det var ju tur, annars hade det känts ännu sämre att åka hemifrån.
Ebba verkar helt återställd nu i helgen men Noa som sagt fortsätter med sin feber.
Han och mormor får mysa i morgon också...


Nu till bilderna och överskriften =0)
Lagade lamm i lergryta till söndagmiddag. Mycket gott blev det måste jag säga =0)

Så här gjorde jag:

Jag använde lammbog som jag gnuggade in i "rub" från CajP
Köttet la jag sen i lergrytan som fått dra ett tag i vatten först.
Strödde över oliver, inlagda vitlöksklyftor och timjan.
Timjan har jag färsk längs söderväggen som funkar hur bra som helst att skörda fortfarande. Skar sen en citron i skivor som jag la över. Hällde ca 2 dl vin i botten och la på locket. Ca 50 minuter i ugnen på 175°


Sista halvtimmen fick den en potatisgratäng att dela utrymmet med i ugnen.
Sallad och ett gott bröd (ett experiment som ska få ett eget inlägg) serverades till.
Riktigt lyckat!
Fungerar säkert utmärkt att byta ut lammet mot kyckling eller vilt!

Vad blev det till middag hos er?

Har ni förslag på snabba enkla middagar?
Tar gärna emot tips då vardagsmaten känns ganska tråkigt i detta hem just nu...

Kram Linda

tisdag 17 januari 2012

Det här håller inte!

Började kika lite på fröer till mitt (förhoppningsvis) nya köksland =0)
Maken har insett att det här är något jag verkligen vill och även han börjar inse att det vore mysigt.....eller gott är kanske mer hans tanke ;0)
Så vi närmar oss. Behöver boka en grävare bara.....det råkar ligga en hög med sten i vägen...

Morötter vill man ju ha, söta, goda som blir som smågodis nästan. Minns hur min farfar valde morötter åt oss barn i landet och drog av värsta smutsen i gräset och så fick vi gå till bäcken för att skölja dem i fjällkallt vatten. Å vad de var goda!

Morot

Sockerärtor är ju ett måste, både till sallader men också som smågodis

Brytsockerärt

Någon typ av gurka vill jag ha, har ju en son som är ofattbart kräsen när det gäller mat och nästan omöjlig på grönsaker. Men gurka äter han så det måste vi ju ha!

Gurka

Rödbetor, gratinerade och serverade med lite flingsalt, olivolja och smulad fetaost.
Mmmmm! Ett måste!
Vore coolt med gula betor!

Gul Rödbeta

Majrova, återigen ett måste!
Det gillade min farfar så det fanns massor av dem i stugan i norrland.
Vi fick äta så mycket vi ville!

Majrova

Mangold är ju bara sååå läcker i färgen, vet inte om jag gillar att äta den
men det spelar mindre roll, den är snygg! =0)

Mangold

Gula morötter vill jag också ha, läckert att blanda!

Morot

Rädisa är en av makens favoriter, krispiga att dippa!
Den avlånga vita ser häftig ut...

Rädisa

... men det gör den violetta också... hmmm

Rädisa

Den här rödbetan var minst sagt rejäl ;0) men den andra var ju gul så jag behöver nog den här också tror jag....

Rödbeta

Oj, det blev en del och jag har inte kommit till salladen, löken, tomaterna och squashen än!
Å blommorna!! Jag har ju inte kikat på blommorna än!!
Hur blir det här?
Ett snack med älsklingen är nog vad som behövs!
Jag behöver mer plats!!

Ps. Alla bilder kommer från Impecta.se .
Klicka på bilderna så ser ni mer detaljerad info om dem.
Jag har alltså bara kollat på en sajt ännu, ni fattar vart det här är på väg va?!

Har ni några tips på vad jag ska odla?
Helst sådant man kan så direkt på friland/drivbänk.
Jag har dåligt med plats (och tålamod) för att förså inomhus.

Vad kan ni inte kan vara utan i köksträdgården?

Kram Linda

måndag 16 januari 2012

Sjukstuga

Jag tycker att vi har klarat oss bra den här hösten, inte många sjukdagar alls faktiskt. Lite febertoppar på barnen under jullovet men då var vi ju ändå bara hemma och skrotade så det var inte så besvärligt alls. Men i går eftermiddag klagade sonen på ont i huvudet och att han frös. När jag tempade honom hade han 39,2°. Kan man ju inte säga så mycket om, det är OK att känna sig hängig då tycker jag.


Så idag blev det till att vara hemma. Det blir alltid lite krångligt när man som lärare stannar hemma med kort varsel och jag får alltid så dåligt samvete för att eleverna missar om man inte får tag i en vikarie. Så i går kväll mejlade jag allt material till mina tänkta lektioner, planering, keynoteintroduktion, instuderingsfrågor och facit till min rektor och hoppades att det skulle ordna sig.


Å det gjorde det! Hela förmiddagen har det droppat in mejl från eleverna där de redovisar vad de gjort under lektionen (flera lärare har sprungit emellan och kollat till dem med jämna mellanrum) och svaren på frågorna. Då blir man glad i "fröken"-hjärtat. De är ansvarsfulla små vuxna när det behövs ;0)


Här hemma har vi det mysigt i sjukstugan.
Vi har kollat på smurfarna och nu är det lite Wii som gäller.


Var på IKEA i veckan och köpte en så fin och kraftig orkidé i en helt underbar mörkt vinröd färg. Bilderna gör inte färgen rättvisa. En blomma gick tyvärr av när jag packade upp den, men den hamnade i en av ljuskopparna på soffbordet och där kan man riktigt njuta av den på nära håll, så det gjorde inte så mycket.

Nä nu måste jag fundera ut någon smidig lunch till mig och sjuklingen... han önskar varma mackor, det lutar nog åt att det blir det, det är ju onekligen en smidig lunch ;0)
Kram på er!
Linda

lördag 14 januari 2012

❤ Alunrot ❤

Härligt ledig lördag idag och jag låg länge och drog mig i sängen idag. Maken och hunden jagade så det var ingen som pockade på min uppmärksamhet direkt. Barnen sov såklart ;0)
Läste nya numret av Allt om Trädgård, njutbar läsning till frukosten i sängen och nya idéer börjar genast snurra =0)
Ett reportage var om en av mina absoluta favoriter, Alunroten.
Den är såååå användbar i både krukor och rabatter! Så härliga färger och jag älskar deras ludna stjälkar och vackra undersidor på bladen.


De är ju inte till sin absoluta fördel just nu i Januari men ändå vackra. Jag gav mig ut i trädgården och fotade några av mina sorter. Den första köpte jag en hel hoper av i somras men minns inte vad den heter. Hittar inte lapparna heller som jag bestämt har för mig att jag sparade. Någon som vet vilken sort det är?


Väldigt mörka enfärgade blad med nästan lysande lila undersida.


Den andra är "Caramel", med en aprikosaktig färg på bladen och lite mer rosa på undersidan.



Jag har en småbladig alunrot också som jag fick av M i slutet på sommaren och den står fortfarande som en klump i en stor plastpåse *skäms*


Jag hoppas verkligen att den klarar sig!! Om den gör det ska jag pyssla om den som bara den som kompensation ;0)


Har gjort lite nytta idag i alla fall, har städat tvättstugan och tvättat undan all tvätt, den sista maskinen går för fullt. Mycket nöjd! Nu ska jag stuffa vidare till favoriterna på Spotify och steka lite pannkakor till svampcrêpesen . Blev så ohyggligt sugen på det så så får det bli!

Hoppas ni har en skön lördagskväll!

Kram Linda

tisdag 10 januari 2012

Då var vi igång!

Nu är lovet slut och terminen har dragit i gång för fullt!
Det var länge sedan jag har känt mig så ledig.
Jag har hasat omkring i mjukisbrallor mest hela tiden ;0) Förutom nyårsafton då förstås, då var vi bortbjudna till fina vänner på god mat och trevligt umgänge.
Både Jonas och Ebba har fyllt år här i början på januari så vi har kalasat en del redan.
Den som fyller år får välja middagsmat och Ebbas favorit är sushi. Just på hennes födelsedag köpte vi faktiskt färdig sushi från en restaurang inne i stan men vi har även provar mina nya sushimojänger från tupperware som jag visade här


Inte så tokigt resultat om jag får säga det själv ;0)
Smidigt att alla blir lika stora i storleken, jämna och snygga.

Hoppas att er ledighet varit bra!
Kram Linda